menu
|
TRADYCJA TRZECH POKOLEŃNajpierw był Sylwester Jóźwiak jest on w historii tego
piekarskiego roku na samym czele
TRADYCJA
TRZECH POKOLEŃ
MŁODSZE
POKOLENIE
Z wielką energią zabrał się do pracy Piotr Jóźwiak. Odbudował część mieszkalną,
przeprowadził kapitalny remont pieca. Nowy właściciel starał się podnosić tradycje
na coraz wyższy poziom. Każdego roku opuszczały zakłady nowe pokolenia uczniów z
tytułem czeladnika. Dziś Piotr Jóźwiak , choć nie myśli jeszcze rezygnować ma
godnego następcę - syna Macieja, który już w trzecim pokoleniu kontynuuje rodzinną
tradycję.
Piotr Jóźwiak w 1969 roku uzyskał dyplom czeladnika. W 1978 roku został mistrzem. Jest
przywiązany do dawnych tradycji. Nie ulega wszelkim "nowinkom" z szerokiego
świata.
Nasze wyroby są wolne od różnych polepszaczy - pozostajemy wierni prastarej
technologii, która jest i będzie tajemnicą zawodową. Unowocześniony piec, zachował
stare, sprawdzone parametry. Chleba nie da się oszukać. Co z tego, że ładnie na
wierzchu się prezentuje. Ważne to - co jest w środku. Preferuje tzw. "zdrową
żywność".
Podstawą dobrego wyrobu jest kwas, prawidłowy przebieg procesu technologicznego oraz
odpowiednia jakość surowców - taki chleb zachowa świeżość dłużej niż 1dzień.
Sposób na sprawdzenie jest prosty: jeżeli naciśniemy taki bochenek, to sam powinien
powrócić z odkształconego - do pierwotnego wyglądu. W naszym zakładzie produkujemy
szeroki asortyment. Począwszy od tzw. drobnego pieczywa, po chleby w różnych gatunkach.
Polepszacze na Zachodzie stają się niemodne i się z nich coraz częściej rezygnuje.
Polskie firmy często kupują te nowinki, które podrzucają nam firmy Zachodnie. Jakie
będą skutki stosowania polepszaczy okaże się w pszyszłości, jeszcze nie wiadomo jaki
to może mieć wpływ na zdrowie. Dlatego my jesteśmy dumni z niestosowania polepszaczy
trzymając się naturalnych, sprawdzonych receptur.
|